Küzdősportok a THOR VERES-ben!

A küzdősportokat gyakran tévesen az agresszióval azonosítják, pedig azok valódi célja a koordináció, technika és önfegyelem fejlesztése, a test és az elme összehangolása. Rendszeres gyakorlásuk javítja az egyén stresszkezelési képességeit és segít a mentális feltöltődésben. Összességében a küzdősportok nem csupán fizikai erőt, hanem egyensúlyt, technikai tudást és mentális fókuszt is fejlesztenek.

Várunk Brazil Jiu-Jitsu és Kick-Box csapatainkba kezdőtől versenyzői szintig!

HÉTFŐ KEDD SZERDA CSÜTÖRTÖK PÉNTEK
Kick- Box

8:00-9:30

Kick- Box

8:00-9:30

Kick-Box Alsós

16:30-17:30

Kick-Box Ovi

16:30-17:30

Kick-Box Ovi, Alsós

16:30-17:30

Jiu-Jitsu Gyermek

17:30-18:30

Jiu-Jitsu Gyermek

18:00-19:00

Jiu-Jitsu

20:00-21:30

Kick- Box

20:00-21:30

Jiu-Jitsu

20:00-21:30

Kick- Box

20:00-21:30

Jelöld ki a választott küzdősportot és a legmegfelelőbb időpontot!
Írd meg, ha bármit szeretnél elöljáróban megosztani velünk.

Szilágyi Gábor

Felnőtt/Tinédzser Brazil Jiu-Jitsu edzések 14 éves kortól

Fokozatok:

Judo 2. dan

Jiu-jitsu 2.dan

Brazil jiu-jitsu barna öv

Kettlebell instruktor

Főbb eredmények: 

– Global Grappling: Legeredményesebb csapat, legeredményesebb versenyző címe

– Brazil Jiujitsu Hungarian Open 2. hely

– Kempo világkupa  1.hely

– Magyar Jiujitsu versenyek, Magyar bajnokságok dobogós helyezések

IMG_6089
IMG_6090

Csörgő András

Gyermek Brazil Jiu-Jitsu edzések 5-13 éves korig

6 éves kora óta foglalkozik harcművészetekkel, jelenleg is aktív, a sportágat gyakorló, a gyermekedzésekben rutinos, 3 gyermekes családapuka.

A gyerekek játékos birkózáson, leszorítási és feladásra kényszerítő technikákon keresztül tanulják meg hogyan védjék meg magukat.

A brazil jiu-jitsu fejleszti a gyermekek

– koordinált testhasználatát

– fegyelmét és a tiszteletadást

– önbizalmát és figyelmét

– erőnlétét és állóképességét

Mi várható az első hetekben?

Sok-sok alapmozgás, bukfenc, gurulás, eséstechnika, a földön történő mozgásminták elsajátítása

Alaptechnikák, leszorítási pozíciók, fogások megismerése

Birkózó- és küzdőjátékok

Milyen felszerelés szükséges a brazil jiu-jitsu elkezdéséhez?

Az első edzésekre csak egy melegítőnadrág és póló szükséges.

Papp Attila

Kick-Boksz és K1 edzések óvodástól felnőtt korosztályig

1997. Világbajnoki cím

2001-től Professzionális edző Olaszországban és Romániában

Olasz és román versenyzőket edzett, készített fel színvonalas versenyekre

2005-ben alapította kick-boksz egyesületét,ahol több Kick-boksz Világ-és Európa Bajnokot nevelt ki. Vezetőedző és Elnök.

2017-2020. A Magyar Kick-boksz Szövetség ringes utánpótlás csapatkapitánya

THOR_VERES_PAPP_ATTILA
Képernyőfotó 2024-01-05 - 15.51.57

Czégény Cintia

Kick-Boksz és K1 edzések óvodástól felnőtt korosztályig 

2014-2020. Taekwon-do versenyző a TKD Spirit csapatnál

2020- mostanáig: Kick-boksz versenyző Veresegyházán

Magyarország legeredményesebb ringes versenyzője

Európa Játékok Krakkó 2023. bronzérem

Európa Bajnoki harmadik helyezett

Négyszeres Világ-és Európa-kupa győztes

Többszörös magyar és nemzetközi bajnok

MI A BRAZIL JIU-JITSU?

A brazil jiu-jitsu harcművészet és küzdősport egyaránt, mely a birkózásra és különösen a földharcra fókuszál. Ezen irányzat az egyik származéka a 20. sz. elején kialakult Kodókan dzsúdónak, amely önmagában véve is egy mostanában fejlesztett rendszer (alapítva 1882) és maga is összetett japán dzsúdzsucu iskolákon alapszik. Mint a dzsúdó, azt az elvet követi, hogy a kisebb és gyengébb személy sikeresen megvédheti magát a nagyobb, erősebb támadóval szemben, úgy, hogy ízületfeszítéseket (rögzítéseket) valamint fojtásokat alkalmaz rajta. A bjj-t lehet önvédelem, sportbirkózás (gi, no gi) és MMA céljából gyakorolni. A sparring (szperring) és valós gyakorlatozás, kiképzés nagyon fontos szerepet játszik a kiváló teljesítményben a versenyen, és az „éles” helyzetben való helytállásban.

Kezdetek

Az irányzat Micujó Maedával kezdődött, aki egy dzsúdó mester, és Kodókan tag volt. Maeda volt az egyik azon öt Kodókan földharc specialista közül, akit a dzsúdó alapítója, Dzsigoró Kanó kiküldött a tengeren túlra, hogy terjesszék és ismertté tegyék a művészetét a világon.

Maeda Brazíliába érkezése után találkozott egy befolyásos üzletemberrel Gastao Gracie-vel aki segített neki letelepedni. 1916-ban a fia, Carlos Gracie 14 éves kora ellenére megnézett egy Maeda bemutatót a Teatro da Pazban és úgy döntött, hogy megtanulja a művészetet. Maeda elfogadta a fiatal Carlos-t tanítványául. Később Carloshoz csatlakozván a fiatalabb testvére Hélio is elkezdett Maedánál tanulni. Így lettek ők ketten a brazil jiu-jitsu két alapítója, pátriárkája.

A harc stílusa

A bjj-ban nagy hangsúlyt kap a földharc és a befejező fogások, amikbe beletartoznak az ízületfeszítések és a fojtások. Ezek megtalálhatóak még sok más sportágban is: olyanokban is, ahol hangsúlyos a földharc és olyanokban is, ahol nem. Az elv a következő: egy nagyobb, erősebb ellenfél legtöbb előnye abból származik, hogy az messzebbre „elér” és erősebbek az ütései, ám mindezek hatástalanok a talajon való birkózáskor.

A bjj a technikák széles választékát tanítja, arra hogy hogyan vigyük a harcot a földre egy fogás után. Amint az ellenfél a földön van, számos manőver (és ellen-manőver) áll a rendelkezésre hogy „beleirányítsuk” az ellenfelet egy befejező technika alkalmazásának megfelelő helyzetbe. A domináns pozíció elérése a földön a bjj stílus egyik fémjele. Ez a pozíció magában foglalja a guard (az őr) pozíció hatékony használatát annak érdekében, hogy lentről megvédjük magunkat és a „passing the guard”-ot (az őr elhagyása), hogy fenti helyzetből domináljunk a side control, mount és a back grab pozíciók segítségével. Ez a „manőverezési és manipulálási” rendszer egy olyan („mozgékony”) sakkjátékhoz hasonlítható, amelyet két tapasztalt hivatásos játékos játszik. Egy befejezés, feladásra késztetés azonos a sakk-mattal.

A submission

A submission fogások többsége két tág kategóriába sorolhatók: ízületfeszítések és fojtások. Az ízületfeszítés általánosan azt jelenti, amikor „elszigeteljük” az ellenfél egyik végtagját és a testhelyzetünkkel olyan emelő erőt hozunk létre, amely arra fogja késztetni az ízületet, hogy kimozduljon a normális állásából. A nyomást kontrolláltan kell kivitelezni és fel kell függeszteni, ha az ellenfél nem tud szabadulni a fogásból és kopogással jelzi a vereséget. Ezt tehetik verbálisan, vagy kopogással (azaz kopogni az ellenfélen, a szőnyegen, vagy akár saját magukon többször). A fojtások– miután megszünteti az agyba menő vérellátást – eszméletvesztést is okozhat, amennyiben az ellenfél nem adja fel (nem kopog) elég hamar.

A submission fogások egyik kevésbé ismert típusa a kompressziós zár, vagy feszítés, ahol az ellenfél izma egy kemény, nagy csonthoz (általában a lábszár- vagy csuklócsonthoz) van hozzányomva, erős fájdalmat okozva ezzel. Ezek a fajta feszítések általában nem megengedettek versenyben az izomszövet szakításának magas kockázata miatt. Ezen kívül ez a fajta feszítés gyakran túlnyújtja az ízületet az ellenkező irányba, szétszakítva ezzel azt.

Ízületfeszítések, ízületi „zárak”

Míg számos ízületfeszítés engedélyezett, a legtöbb verseny tiltja, vagy korlátozza némelyikük, vagy összességük használatát. Ebbe beletartoznak a térdek, csukló és gerinc feszítése. Ennek az az oka, hogy a hajlítások, amelyek szükségesek ahhoz, hogy fájdalmat okozzanak az ellenfélnek majdnem ugyanazok, mint azok a hajlítások, amelyek komoly sérüléseket okozhatnak. Azok az ízületfeszítések, amelyekhez a térd csavarása szükséges (úgynevezett csavart térdfeszítések, vagy olyan technikák, mint a csavart bokafeszítések) általában tilosak a versenyeken, mivel ezek sikeres kivitelezése szinte mindig tartós károsodást eredményez, amely műtéti beavatkozást kíván. Ehhez hasonlóan a gerinc ízületi „manipulációi” is általában tilosak a velük járó veszély miatt: a nyakcsigolyák összetörhetnek, vagy a helyükről kiugorhatnak. A lábfejfeszítések megengedettek a szinttől függő mértékben. Ugyanakkor, a legtöbb ízületfeszítés, úgymint a csukló, könyök, váll, vagy boka megengedettek, mivel jóval több rugalmasság van ezekben az ízületekben, és e zárak elég biztonságosak, hogy versenykörülmények között is használhassák.

Ezzel szemben a véráramot elzáró fojtások elvágják az agyi vérösszeköttetést az ellenfélben, ezzel gyors eszméletvesztést okoznak, de nem károsítják a belső szerveket. „Choked-out”-nak (eszméletvesztettnek) lenni így tehát relatív biztonságos, mindaddig, amíg a fojtást elég hamar elengedik az eszméletvesztés után, így a vér vissza tud jutni az agyba, mielőtt az oxigénhiány káros állapota beállna. Mindezek ellenére ezeket nem lehet ellenőrzés nélkül gyakorolni.

Edzés módszerek

Az, hogy a sport bjj a földön való befejezésre úgy összpontosít, hogy az edzés alatt nem használja a ütéseket oda vezetett, hogy az ezt gyakorlók teljes sebességgel és erővel gyakorolhatnak, megközelítve azt az erőbedobást, amit igazi versenyen használnak. Az edzés módszerek közé tartoznak:
• a technikai gyakorlatok, amelyek esetében a technikákat egy nem ellenálló ellenfélen gyakorolják be.
• elszigetelt barátságos gyakorló mérkőzés, amelynek keretében csak egy bizonyos technika, vagy technikák sorozata használható az ellenfél teljes ellenállásával szemben (Paszoparó)
• és a teljes gyakorló küzdelem, ahol mindkét szembenálló fél megpróbálja befejezni az ellenfelét, bármilyen szabályos technika használatával. (Luta, fight)

A KICK BOX EREDETE

A kick-box története és szabályrendszere

A kick-boxnak számos változta ismert, a sportban alapvetően a karate mozdulatait a ökölvívás ütéseivel ötvözik. Bár a hivatásos versenyzők a ringben küzdenek egymással, azoknak is jó választás, akik egy aerob edzésformát keresnek.  Mindemellet természetesen önvédelemre is tanít. Az elmúlt évtizedekben a kick-box izgalmas sportággá alakult, amire nem csak odafigyelni érdemes, de kipróbálni is!

 

A kick-box története

A karate a 19. századtól ismert sportág, a kick-box története ennél jóval rövidebb. Bár egyesek szerint mély gyökerei vannak, a kick-box kifejezést egy japán box promóter használta először az 1950-es években a Muay Thai box és a karate kombinációjára. Az 1970-es évektől az Egyesült Államokban is egyre népszerűbbé vált, a sportág nagy legendái és úttörői Benny Urquidez és Bill Wallace. A kick-box megállíthatatlanul terjedni kezdett, mikor az amerikai tévécsatorna, az ESPN 1979-ben megkezdte a mérkőzések közvetítését.

 

A kick-box technikái

A versenyzők számos technikát alkalmaznak az ellenfél megzavarására és legyőzésére. Az ütés és rúgáskombinációkat felváltva alkalmazzák, ezek közül is a horog az egyik leghatékonyabb, ezzel lehet leginkább kizökkenteni az ellenfelet. Az egyenes, a hátsó egyenes, az oldalsó, a köríves, a fordított köríves, a balta, a fordulásos, és az ugró rúgások is meglepetésszerűen hathatnak az ellenfélre. A tiltott technikák közé tartozik például a tenyeres ütés, a térdrúgás, tiltott akció például a lábtechnikák nélküli küzdés, a fejelés, a lökés, és a szándékos és ismételt időhúzás is.

 

Szabályok és előírások a kick-boxban

Számos egyesület és szervezet létezik, ami népszerűsíti és szabályozza a kick-box meccseket. Bár a szabályok eltérőek lehetnek, a mérkőzések általában három és tizenkét körösek, amik egyenként körülbelül 2-3 perc hosszúak. A versenyzők a kezükön és a lábukon is védőruházatot viselnek. Léteznek olyan egyesületek, amik lehetővé teszik a derék alatti rúgást, mások korlátozzák. Az ellenfeleket súlycsoportok szerint állítják szembe egymással, a mérkőzés győzelemmel, döntetlennel, vagy kiütéssel záródhat.

 

Felkészülés

A versenyek komoly felkészülést igényelnek. A jó erőnlét elengedhetetlen a küzdelemhez, az intenzív izomterhelés miatt a szív- és érrendszeri egészség és állóképesség is létfontosságú.

 

A kardio kick-box

A kick-box hatékonyságának köszönhetően az edzések népszerűvé váltak a fitness rajongók körében is. Számos edzőterem kínálatában jelentek meg a kardio kick-box órák, amik során a sportág technikáit gyakorolják, például gyors ütemben, zenére. Néhány alapvető önvédelmi fogást is elsajátíthatunk ezeken az edzéseken, ráadásul mindeközben rengeteg kalóriát is elégethetünk.